Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verstraler/bermlamp

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Veiligheid

Al een paar jaar gebruik ik naast m'n gewone verlichting op een SON-dynamo een 12V 20W halogeenlampje op een accu. Die accu heb ik dan alleen in de 3 à 4 donkere maanden bij me. Het lampje is niet zozeer bedoeld om racend door het bos te gaan, het wordt vooral gebruikt op de relatief korte stukjes waar even geen andere verlichting is. Juist die overgangen tussen licht en donker maken dat ik altijd even de weg kwijt ben. Op de vorige fiets zat het lampje "onder de neus". Dat gaf door de vrij horizontale stand een grote vlek strijklicht op het wegdek die bovendien makkelijk verblindend was. Op m'n nieuwe fiets moest dat anders. Liefst vrij hoog zodat het wegdek van bovenaf wordt belicht. Een hoofdlamp zou een oplossing zijn maar dat vond ik niet praktisch. Ik besloot om uit te proberen hoe het bevalt als de lamp naast m'n hoofd op het zitje wordt bevestigd.
Dus op zoek naar spullen om een lampje van te maken (leuk werk!). Met een combinatie van spullen uit de schuur en uit de winkel is het me gelukt om wat in elkaar te knutselen.
De ingrediënten:
- een oud B&M spiegeltje (nooit weggooien) - 0 euro
- een peperstrooier van de Hema (zout mag ook..) - 1,95 euro
- een stukje buisisolatie - 0 euro
- een stukje oude binnenband - 0 euro
- 2 moertjes en 2 ringen M6 (RVS) – 0,50 euro
- Kroonsteentje - 0,15 euro
- Halogeenlampje Conrad - 3,00 euro

Eerste en lastigste klus: teken de omtrek van het lampje af op de bodem van de strooier. Boor een zo groot mogelijk gat in de bodem. Vervolgens met een vijl of met een Dremel het gat groter maken. Zorg dat het gat wat kleiner is dan de omtrek van de lamp.
Knip een smal reepje binnenband af en doe dat om de rand van de lamp. Schroef achterop de lamp de 2 kroonsteentjes. Knip een reep van de binnenband die pakweg 1 cm breder is dan de deksel van de strooier. Dit is nu het resultaat:

Haal de deksel van de strooier en stop het lampje erin. Door de rubberrand past het lampje nagenoeg naadloos in de strooier. Teken nu op de buitenkant van de strooier af waar het achterste (vrije) schroefje van de kroonsteen zich bevindt. Trek een mooie cirkel om de strooier op de afgetekende afstand en zaag dit stuk eraf. Vijl de rand mooi glad.
Boor een gat van 6mm in de zijkant van de strooier op pakweg 1,5 cm vanaf de achterkant (even goed kijken, aan de binnenkant moet je een moertje + ring kwijt kunnen. Boor in de zijkant van de deksel een gaatje waar het snoer doorheen kan. Maak aan de binnenkant van de deksel de strooigaatjes dicht. Ik heb dat gedaan met lijm uit een lijmpistool. Die lijm is transparant met als gevolg dat er bij een brandende lamp een "P" of een "Z" achterop is te zien. Vind je dat leuk dan moet je dus even opletten dat het gaatje voor het snoer op de juiste plaats wordt geboord. Eventueel kun je de gaatjes uiteraard niet lichtdoorlatend afsluiten.
Neem nu de oude spiegel. Ik heb er nogal wat liggen omdat de spiegel meestal tussen wegdek en stuur terechtkomt als mijn fiets met onderstuur valt. Haal de plastic spiegelhouder van het kogelkopje en zaag het kogelkopje af. Vervolgens kun je in een bankschroef met wat beleid de gebogen arm keurig recht maken (wel even de bekken afdekken tegen het beschadigen)
Je kunt nu aan het eind van het armpje M6-draad tappen. Heb je geen tapset dan moet je dat eventueel even laten doen. Zelf heb ik een aantal weken geleden voor weinig geld een tapsetje gekocht bij de Aldi, voor dit klusje prima geschikt.
Stop nu het lampje in de strooier en monteer de lamphouder (want dat is het intussen toch wel geworden) met de moeren en de ringen op de arm van de spiegel. Doe de brede rubberring weer om de deksel. Prik een gaatje in het rubber zodat het snoer erdoor kan en sluit het snoer aan op de kroonsteentjes. Stop een stuk buisisolatie met de juiste lengte in de strooier zodat de lamp, als de deksel op de strooier zit, goed wordt vastgeduwd. Trek nu de brede rubberring over zowel deksel als strooier en de lamp is keurig afgesloten. Dit is nu het resultaat:

Ik zou me voor kunnen stellen dat als de lamp langdurig wordt gebruikt de buisisolatie te warm wordt. In dat geval is een metalen veer waarschijnlijk een betere oplossing.

Tenslotte moet de lamp een plaats krijgen op de fiets. Zoals gezegd, bij mij zit hij op de zitting, rechts naast m'n hoofd. Voordeel is dat hij vrij hoog zit en ik kan hiermee prima de berm uitlichten. Bovendien valt hij goed op voor verkeer dat van rechts komt (uitritten e.d.). Voor tegenliggers (tijdens het rondje Uddelermeer merkte iemand op dat dat geen "tegenliggers" maar "tegenbukkers" zijn) valt hij min of meer weg achter je hoofd. Je kunt hem eventueel gebruiken om je km-teller, GPS of de kaart te lezen, een ligfiets met bedleeslamp dus. Nadeel is dat de lamp bij mij ook op de zijkant van je gezicht schijnt maar je hoofd een klein beetje naar links draaien lost dat probleem al op, voor korte stukjes geen enkel probleem. Voor bovenstuurfietsen kan de lamphouder wellicht beter een plaats krijgen op het stuur. Je zou dan eventueel de schakelaar achterop de lamp kunnen monteren. Bij mij zit de schakelaar, samen met de schakelaar van de koplamp, onder de zitting. De schakelaars zijn gemonteerd in een klein plastic doosje dat ik heb vastgezet op de plek waar op de Greenmachine een bidonhouder kan worden gemonteerd. Zo ziet de lamp op de zitting eruit:

Omdat het lampje vrij gemakkelijk is te verwijderen haal ik het er weer af zodra ik weer met daglicht naar m'n werk heen en weer kan fietsen. Ook de zware accu blijft dan weer thuis.
Vooralsnog bevalt het lampje prima, door de spiegelarm met twee kogelscharnieren is hij prima te richten en de kosten zijn minimaal. Ik ben vrij smal en kom met m'n schouders niet in de buurt van de lamp. Voor de breedgeschouderde fietsers kan de lamp eventueel naar buiten worden gedraaid of zelfs aan de achterkant worden bevestigd.

Niet echt wat je noemt een gepeperde klus…. Veel knutselplezier!

Redactie

Reacties (0)