Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Dieren mee, ervaring Tuna, was een…, DDT, koninklijke trike, drinkslanghouder, gewicht Alpha W9s , interview Carl Georg Rasmussen, lichtgevende Yellow Dragon, velomobielen zijn veilig, achterlicht, raadseltje, productie, spaken, zoekplaatje

Dieren mee met de velomobiel

In dit geval zoekt Marjon (Gras) een velomobiel waarin ook een hond (Corgi) past ('Nederlands'). Eerst een Milan 4.2, maar die is moeilijk te leveren. Verscheidene velomobielen passeren de revue, maar de Alpha M9 lijkt een grote kanshebber.
Apropos: Helge zegt hier waarom de ontwikkeling van de Milan 4.2 ('Nederlands') niet zo vlot verloopt als gehoopt.

Ervaring Tuna

Hans heeft de Tuna al een jaar en maakt de balans op na 6.000 km.
Het zou handig zijn als dit bericht ook op Ligfiets.net zou staan (makkelijker vindbaar).

Dit was een…

Eigenlijk weten we niet wat het was, een velomobiel, een deel van een vliegtuigje? Een fietsaanhanger (fb) op deze klassieke VW T1.

Drone Detection Team

Het aantal waarnemingen van drones boven militaire eigendommen, faciliteiten en militaire oefenterreinen in Duitsland neemt sinds ongeveer twee jaar aanzienlijk toe. Een van de redenen hiervoor is de training van internationale strijdkrachten op Duits grondgebied.
En blijkbaar hoort een velomobiel (fb) bij de standaarduitrusting van het Drone Detection Team.

Koninklijke trike

Er is een foto gevonden van koning, toen prins, Charles op een trike (fb).
In de video van ICE Trikes "The Unknown History" met Chris Parker * (Laidback Bike Report) is de foto zichtbaar na 9 minuten.
* Een fascinerende en humoristische verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van ICE Trikes.

Drinkslanghouder

Axel heeft een oplossing voor de steeds, tijdens het fietsen, onvindbare drinkslang: gewoon een oprolmechanisme. Het slangetje is altijd op dezelfde plek te vinden en slingert niet ergens rond.

Gewicht Alpha W9s (versie Daniel)

Daniel heeft een speciale versie van de Alpha W9s ('Nederlands') met een gewicht van… 17,6 kg (inclusief velgen en banden, verlichting en 90 mm trommelremmen) gemaakt. 7 kg lichter dan een Alpha W9. Alleen al door het ontbreken van lak op de body maakt de velomobiel al een stuk lichter (2 kg?).
Zie ook de discussie op Facebook.

Interview met Carl Georg Rasmussen

Mikael Colville-Andersen, een Canadees-Deense stedenbouwkundige en mobiliteitsexpert, interviewt Carl Georg Rasmussen over zijn legendarische Leitra.

Lichtgevende Yellow Dragon

Lichtgevende Gele Draak jaagt op pelotons wielrenners als lunch. Iedereen is gewend om zijn fiets, trike of velomobiel aan te passen aan zijn eigen behoeften. Erskien heeft zijn Catrike 700 van de grond af gemodificeerd.

Velomobielen zijn veilig

Jens Buckbesch, ontwerper van de Milan en Bülk velomobielen, stuurde Ben een klein artikel (fb) dat gebruikt kan worden in het geval dat een rijder een probleem heeft met politieagenten. Hierin wordt de agent verteld dat mocht hij of zij de velomobiel als een gevaar zien voor de rijder, hij/zij er op gewezen wordt dat 'velomobielen […] echte veiligheidsfietsen zijn en hun veiligheidsfuncties een belangrijke reden zijn waarom ze worden gekocht'.
In dat Facebook bericht staat een link naar de Engelstalige pdf maar of dat zonder Facebook te downloaden is, is een vraagteken. Op 'eigen risico': de link.

Knipperend achterlicht

Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat fietsers beter zichtbaar zijn met een knipperend achterlicht, dan met een continu brandend achterlicht. Hoog tijd dus om lid 2 van Artikel 35a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) aan te passen.

Raadseltje

In Taiwan vond een treffen plaats van álle velomobilisten van het het land. Als die ene nou zijn tweede velomobiel aan iemand had uitgeleend, was het aantal velomobilisten met 33% gestegen. Hoeveel velomobilisten waren bij het treffen aanwezig? Oplossing op Facebook (maar deze keer wel openbaar).

Podbike

Bij Podbike schijnt de productie van FRIKAR nu toch echt op gang te komen. De vrachtwagen met de eerste levering voor Duitsland bevat zo te zien (fb) meer dan 10 exemplaren.

Spaakspanning meten

Op Facebook is onlangs weer een discussie aangezwengeld over de spaakspanning bij wielen afkomstig van Velomobile World, dus Ben duikelde een al wat oudere video van datzelfde Velomobile World op, die laat zien dat de spaakspanning bij hun fietsen tegenwoordig geen probleem meer zou mogen zijn.

Zoekplaatje

Hans had het perfecte antwoord op het zoekplaatje. De twee aanvullende foto's waren relatief gemakkelijk te vinden, namelijk Signal de Botrange, het hoogste punt van België, en Burg Nideggen in de Eifel. En daar tussenin loopt inderdaad de Vennbahn. Waar deze redacteur dacht dat de foto net iets zuidelijk van Leykaul was genomen, wist Hans de foto terecht op het stukje Vennbahn tussen Schossent (B) en Schmithof (D) te plaatsen.

Raymond had een week eerder dus eigenlijk ook al het juiste antwoord gegeven, maar liet zich van de wijs brengen door het bord naast de Vennbahn (vandaar de tip over de twijfels). Dat ziet er inderdaad anders uit dan de borden met het logo, maar dat komt omdat het een bord met de kilometeraanduiding van de betreffende Ravel-route betreft. Beide borden zijn te zien in dit reisbericht.

Reacties

PietV op vr 01 mrt 2024 om 14:32

Fietsers beter zichtbaar. Bij nacht en omstandigheden van atmosferische aard voeren fietsers verlichting. Dat is voortdurend brandend licht. Om 3 redenen: te zien, gezien te worden en herkend te worden. Om die laatste reden is knipperlicht verboden. Meer dan de wettelijke verlichting of knipperend verlichting is niet altijd beter. Ook hoef je niet aan een lumen wedloop deel te nemen. Maar er zit ook een nadeel aan knipperend achterlicht. De persoon die langdurig achter je rijdt kan er door worden gehinderd en de achterop komende automobilist die wordt getriggerd door het knipperlicht. En waar je naar kijkt stuur je onwillekeurig naar toe. De bedoeling is dat de fietser ruim wordt gepasseerd en niet door de getriggerde bestuurder van die auto wordt overreden.

peter2807 op vr 01 mrt 2024 om 16:02

Voor de drinkslang gebruik ik al jaren een (ski)pashouder, die kun je bijvoorbeeld ook aan je jas klemmen, en als je toch vergeet die los te maken dan schiet die vanzelf los. en ook op een normale ligger erg handig, drinkzak achter het stoeltje of aan de bagagedrager.

Freddy op vr 01 mrt 2024 om 18:37

Inderdaad, die oplossing voor de drinkslang is toch al bij iedere ligfietser bekend? Google even op 'skipashouders' en je kunt ze voor nog geen euro kopen. Je kunt ze zelfs laten bedrukken (misschien een idee voor onze club?). Ik zou er tenminste geen 24 euro voor betalen bij de genoemde 'shop'.

twilwel op za 02 mrt 2024 om 19:59

Overdag met een rood knipperlicht achter rijden heb ik goede ervaringen mee. Je valt veel en veel beter op dan zonder licht en ook aanzienlijk beter dan met een constant licht dat even fel is. Vooral in landen waar ze niet zo gewend zijn aan fietsen op de weg kan een knipperlicht levensreddend zijn. 's Nachts is het daarentegen beslist geen goed idee om met knipperlicht te rijden. Het is onmogelijk een knipperlicht in het donker goed te plaatsen, dus achterop rijdend verkeer heeft moeite je te ontwijken.

PietV op zo 03 mrt 2024 om 07:32

Ik heb ook goede ervaringen met voldoende retroreflectoren. Voor fietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen 24 uur van de dag verplicht. Heb ook qua zichtbaarheid bij dag goede ervaringen met rood flitslicht. Zichtbaar op circa 500 meter. Bij helder weer zelfs op circa 1.000 meter. Aan te raden voor elke fietser? Nee. Verlichting voor fietsers mag niet verblinden, niet knipperen en aan de voorzijde voortdurend zichtbaar zijn voor tegemoetkomende weggebruikers en aan de achterzijde voortdurend zichtbaar zijn voor van achteren naderende weggebruikers. (art. 35a RVV 1990)  De enige knipperende verlichting op de fiets mag zijn ambergele richtingaanwijzers.

MichielAdriaan op zo 03 mrt 2024 om 08:19

Ik word dan weer door iets heel anders 'getriggerd'. Dat Velomobile World zich kennelijk wel druk maakt over verschil in spaakspanning. 
Maar sturen ze nu nog steeds fietsers de weg op met clincher banden en tubeless velgen waar die banden vervolgens niet meer heelhuids af te krijgen zijn?! Ik kon gelijk m'n lol op...
Verbeter de Wereld, begin met jezelf! 

blokdoorn op zo 03 mrt 2024 om 11:20

Hier op de smalle plattelandsweggetjes blijken de vele asomobilisten toch echt beduidend meer ruimte te geven bij (half) knipperende achterverlichting. Voor onze situatie daardoor een nogal grote veiligheidsverbetering.

RGerritsen op ma 04 mrt 2024 om 13:22

De allereenvoudigste oplossing voor de drinkslang is gewoon een stukje klittenband. Strookje dubbel vouwen om de slang en even een nietje erdoor, anders laat het vroeg of laat los. Werkt al jaren naar volle tevredenheid.

tdt op ma 04 mrt 2024 om 14:38

@Mick zeker op het achterwiel vind ik het feit dat de achterband bijna niet van de velg wil wel een voordeel. M'n fiets bleef zelfs met een compleet lege 32-622 min of meer bestuurbaar bij >40 km/h. Ik had een hele weghelft nodig om veilig te kunnen stoppen, maar kon 'm wel binnen die weghelft houden. Vloek liever tijdens het band wisselen dan wanneer ik op m'n kant lig ;) 

MichielAdriaan op ma 04 mrt 2024 om 15:35

@tdt: De meeste lekke banden heb je helaas voor en vloeken hielp echt niet om de band er af te krijgen (bij niemand die ik gesproken heb of er over geschreven heeft).
Twee nieuwe wielen spaken wel. Maar dat gaat helaas óók niet in een vloek en een zucht...
Tegen een snel leeglopende achterband (klapband) kun je beter een Foss binnenband gebruiken of een opvangrolletje aanbrengen zoals H@rry Lieben deed. 

twilwel op ma 04 mrt 2024 om 17:45

Je kunt bij velomobileworld kiezen tussen Fratelli voor tubeless of Alexrims voor normale banden. 

MichielAdriaan op ma 04 mrt 2024 om 20:09

@H@rry: Klopt maar die Alexrims hebben maar een velgbed van 16 mm! Da's gewoon te smal voor de Continental C. Urbans. Die presteren (en zijn getest door Wim Schermer) met velgen op 19 (en zelfs 25) mm!  Waarop ze optimaal presteren, was ik zelf bij! 
Komt nog bij dat enkellaags velgen van de GOEDE breedte nog lichter zijn ook (-;

ThijsR op di 26 mrt 2024 om 12:02

Knipperend licht trekt inderdaad de aandacht en is dus goed waarneembaar. Echter, het knipperen maakt het moeilijker om de snelheid van het object in te schatten. Daarnaast trekt het constant knipperen zodanig veel aandacht dat het moeilijker is om de volledige situatie te kunnen waarnemen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.