Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

STOP-principe, snorfiets naar rijbaan, het regent…, raceprogramma HPV, helmplicht, 680 km in 24 uur, jong geleerd, gelukkig, 1 uur race anders, tips, bloot, UFO, weekend, tot slot

STOP-principe verdwijnt

De Vlaamse minister van mobiliteit, Ben Weyts (van de liberaal-conservatieve politieke partij N-VA, zoals de VVD - Vroem Vroem Daaag! - in Nederland), stelt dat voetgangers en fietsers niet langer prioriteit moeten krijgen bij nieuwe investeringen. Hij verlaat daarmee het, tot op vandaag, decretaal (= wettelijk) verankerde STOP-principe. Een principe waar Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Personenvervoer in die volgorde prioriteit krijgen bij de inrichting van de openbare ruimte.

Snorfiets mag naar de rijbaan

Vanaf zaterdag, 1 juli, mogen gemeenten, en alle andere wegbeheerders, besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Dat niet alleen, op de rijbaan moet de snorfietser ook verplicht een helm dragen!

Het regent…

… bijna nooit op en neer naar je werk. Natuurlijk weten wij dit allang.
Maar het is altijd mooi om een alternatief onderzoek, Buienradar en Viking, te hebben met dezelfde conclusies. Wel blijkt uit dit onderzoek dat woensdag de droogste werkdag zou zijn, en 09:00 uur van de dag. Regen valt merendeels in de zomer.

Raceprogramma HPV wereldkampioenschappen

Het definitieve programma van de HPV World Championships te Betteshanger (eigenlijk bij Deal), op 13, 14 en 15 juli, is bekend gemaakt (fb).
Voor dezelfde (zonder fb) en andere info zie onze agenda (aangepast aan de laatst bekende gegevens).

Helmplicht

Tenminste volgens de adviezen in deze video. Lijkt het! Dan veranderd de toon:
Helmdragers nemen meer risico dan niet dragers. Bovendien vinden medeweggebruikers, lees automobilisten, dat ze risicovoller langs de fietser mogen rijden, als deze een helm draagt. Komt het dat een helmdrager meer ervaring lijkt te hebben voor die medeweggebruikers? Of dat de helmdrager wel tegen een stootje kan?
Een ieder moet het maar voor zichzelf uitmaken of hij of zij een helm wil dragen, maar de helm moet zeker niet voorgeschreven worden!

680 km in 24 uur

Johannes gunt zich geen pauze, en is bij de Brelinger Radmarathon met zijn Milan de kwiekste (fb). Op zich is hij niet sneller dan de anderen, maar rijdt de volledige 24 uur.
Opmerking: zie reactie Harry.

Jong geleerd!

Benjamin laat de rest van de wereld in verbijstering achter. Op zijn loopfiets, en in de juiste kledij, gaat hij de Sellapas op met een behoorlijk tempo. Hij passeert, zonder ongelukken, nog een voor fietsers uiterst gemeen geplaatste putdeksel.

Gelukkig

Fietsen draagt bij aan een betere bereikbaarheid én een hoger geluksgevoel. Maar fietsen is niet alleen fijn, het is ook bittere noodzaak, stelt Van Veldhoven: “Als we zien dat er komende tien jaar 500.000 mensen bijkomen in de Randstad, en dat al die mensen naar werk, naar school en naar vrienden en familie willen, dan loopt Nederland vast als we niet investeren in de fiets. We zijn, kortom, niets zonder de fiets. Of je zou ook kunnen zeggen: met de fiets bereik je iets.”

1 uur race maar dan anders

De hoge bi, penny farthing in het Engels, in de één uur race. Er wordt een aanval gedaan op het record van 1886.

Tips

  • Schaapachtig
    We gebruiken minerale olie, maar er is natuurlijk olie/vet namelijk die schapen gebruiken voor hun wol. Dit is kettingvet op niet-olie basis: Eco Sheep, als je wat duurzamer wilt fietsen.
    Je kunt het ook naar Nederland laten komen, maar dan betaal je ook nog eens $ 22 verzendkosten. Het wordt nog duurzamer als een Nederlands bedrijf dit gaat produceren.
  • Bel
    Misschien ook iets voor ligfietsers maar ook snelle bukkers is deze bel: de TIMBER Mountain Bike Bell.
    Voor $ 35 inclusief $ 10 verzendkosten heb je hem.
Met dank aan Dick (voor deze tips)!

Bloot

Omdat niemand het opgevallen is, nou André wel, dat hetzelfde verhaal in twee opeenvolgende vrijdagberichten stond (Maaien en Ontsnapt!), is hier, op verzoek van die André, een werkelijk hilarisch, oud, verhaal van Wilco.

UFO-melding


Je ziet ze wel eens vliegen.
In België is er op 23 juni nog een gezien. In 2009 is er al eens onderzoek naar deze UFO gedaan. Werner Poets (wij kunnen er echt niets aan doen) slaagde er in om het toestel te identificeren als de Verhees delta.
Waarom dit bericht op een HPV-site? De maker, Bart Verhees, is een van de vaders van de velomobiel, en die zie je ook wel eens langsvliegen.

Weekend

Er staan in onze agenda, hiernaast, veel items voor dit weekend.
Eén halen we er uit: vanuit Haren (Groningen) wordt een 165 km rondrit verreden naar Haren (Duitsland), verrassend genaamd: Haren-Haren.

Tot slot

Reacties

twilwel op vr 29 jun 2018 om 21:29

Over de 24uurs rondom de Brelinger Berg: Ik was erbij en het is me duidelijk dat de redactie verkeerde conclusies heeft getrokken uit het krantenbericht. Johannes Lyda is namelijk geen velomobilist, maar een racefietser die de meeste rondes heeft gereden in die categorie. Sommige velomobilisten deden er in de categorie velomobiel/ligfiets nog een flinke schep bovenop. Bij de solorijders heeft Daniel Fenn (926,5km) met zijn nieuwe Alpha 7 de meeste kilometers gemaakt met kort daarachter Bjorn Spitzmann (884km) in een DF. En zij hebben wel degelijk elk een uurtje geslapen.
De meeste km echter heeft het Duits/Nederlandse team "die Friesen" (coach Ludwig en rijders Christian Kanapin en Harry Lieben in hun MilanSL's) die zich tot doel gesteld hadden bij toerbeurt minimaal 1000km te rijden en deze met 1054km ook inderdaad ruimschoots haalden. Jammer genoeg is er discussie ontstaan over de als aggressief ervaren rijstijl van sommige velomobielrijders. Vooral omdat van tevoren duidelijk is gesteld door de organisatie dat het hier niet om een wedstrijd ging maar om een fietsmarathon. Het is op het moment nog geen uitgemaakte zaak of volgend jaar de velomobielrijders weer mee mogen doen.

Wilco op za 30 jun 2018 om 21:43

Ik werd er regelmatig aan herinnerd, maar inmiddels was dit verhaal toch wat in de vergetelheid geraakt. Ik kan er nog steeds met een glimlach aan terugdenken.

CV op do 05 jul 2018 om 16:48

Komt het dat een helmdrager meer ervaring lijkt te hebben voor die medeweggebruikers?
Als ik even kijk wie van de "normale" (waarmee ik bedoel; exclusief racefietsers en mountainbikers) fietsers in Nederland een helm ophebben zal dat hier wel niet van toepassing zijn.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.