Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Verkeersdoden, fietspad voor wie, bovenmenselijk, wereldkampioenschappen, Stompump, men neme een…, wielerkleding gendergelijk, HPV maanwagentjes

Verkeersdoden

CBS heeft de cijfers van het afgelopen jaar bekend gemaakt, en daaruit blijkt dat er meer slachtoffers (doden) bij de fietsers te betreuren vallen dan onder automobilisten. Betreurenswaardig!
Wat zou de oorzaak zijn? De auto's zijn veiliger geworden voor de inzittenden, maar automobilisten, zich vrijwel onkwetsbaar voelend, rijden daardoor te onvoorzichtig voor de fietsers en wandelaars.
Steeds meer fietsers? Ja, dat klopt, alleen schermde men met 'veiligheid in aantallen' (des te meer fietsers, dan ook relatief (!) minder ongelukken). Ook wordt gewezen op de elektrisch ondersteunde fietsen - e-bike - , die voor de ouderen onder ons te snel gaan (en te zwaar zijn), en hebben we ook nog de speed-pedelec.
Zie voor de uitleg van de statistieken (je hebt leugens, grove leugens en statistieken), het volgende lijstje met de eigen inzicht(en) van de redacteur(en):
En kijk bij de Volkskrant eens naar de titel bij de infographic: 'Meer doden door fiets dan door auto'. Alsof de fiets(er) de dader is (hoewel de redacteur het vast anders bedoeld heeft)! Zien we de (fiets-)helm weer eens langskomen?
Over licht- of zwaargewonden geen woord! Fietsers zouden ook een kreukelzone moeten hebben.
Geld voor verbeterde veiligheid aan N-wegen? Bredere fietspaden scheelt meer ongelukken.

Voor wie is het fietspad bedoeld?

BN DeStem had een oproep geplaatst wat er nou op een fietspad hoorde. Een aantal reacties heeft BN DeStem geplaatst (en met de reacties daar weer op).

Nederlandse fietsers zijn bovenmenselijk

Een expat keek vol verwondering naar de verrichtingen van de Nederlandse fietsers, terwijl ze in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gewoon op de fiets stapte. ‘Het was ongelooflijk. Ik dacht dat Nederlanders bovenmenselijk waren. Ze lijken geen angst te hebben voor de auto’s, vrachtwagens en bussen waarmee ze de weg moeten delen. Ze gaan er maar van uit dat alles goed komt. Ze fietsen ontspannen en vol zelfvertrouwen rond.’

Wereldkampioenschappen

Naast een eigen item voor het Wereldkampioenschappen ligfietsen in Engeland, is er ook een agendapunt aangemaakt waarin alles op een rijtje staat.

Stompump

Eindelijk kunnen we eens verlost zijn van de, lig-in-de-weg, lange pomp om onze banden op te pompen. De Stompump is een compacte pomp van 185 gram voor, bijvoorbeeld, onze velomobielen. De maximale druk is 60 psi, en dat is omgerekend 4 bar. Jammer, te weinig! Terug naar de tekentafel ontwerpers.
De site van Stompump. De prijs van deze pomp is $ 90,- (€ 75,- exclusief BTW).
En dan die naam voor Nederlanders: stom(me) pomp.

Men neme een…

  • …Melkbus, doe daar drie echte wielen onder (en twee?) om het geheel in evenwicht te houden, en voilà… een… ja, … driewieler (fb) (plus twee?).
    Oh, een melkbus? In een melkbus werd vroeger de melk van een koe gedaan. Tegenwoordig wordt eenzelfde nog met oud-en-nieuw gebruikt om de deksel (gevaarlijk) of een bal (minder gevaarlijk) met behulp van carbid, water en hitte weg te schieten.
  • …Omkasting van een wel heel grote pendule of slingeruurwerk (fb), zet daar drie wielen onder, enz. Alle gekheid op een stokje, het is een fraaie velomobiel.

Wielerkleding

Hoe wielerkleding deuren heeft geopend ('Nederlands') voor vrouwen, oftewel hoe vrouwen de broek aankregen (maar nog steeds niet voor elke cultuur of godsdienst). Want een rok kan zomaar verstrikt raken in de ketting of tussen de spaken.

HPV maanwagentjes

De NASA organiseerde een race tussen door menskracht aangedreven maanwagentjes, de zogeheten 'Rover Challenge'. Deze vierwielers lijken verdacht veel op ligfietsen. Beelden o.a. via Twitter, waaronder dit filmpje.
Hier de aankondiging van het evenement, en hier de winnaars van het door slecht weer ingekorte evenement.

Reacties

twilwel op vr 27 apr 2018 om 15:50

Zolang autorijders zich niet aan snelheidsbeperking houden heeft de 30km/h zone niet zoveel zin. De 30km/h zones zijn prima in de stad maar in het landelijk gebied zijn deze zones soms veel te lang in lintbebouwing. Terwijl ik met mijn lage gewicht weinig impact heb, moet ik me aan een regel houden die door vrij veel autorijders genegeerd wordt.
Auto's worden veiliger door electronische snufjes, dus waarom daar niet op voortborduren? In een tv commercial zag ik al een auto met snelheidsbeperking langs komen, waarom kan dat niet verplicht worden. Verder zie ik de olifant in de porseleinkast niet terug in de statistiek en ik vraag me echt af waarom dat zo is. Het is toch nog steeds zo dat de auto de meeste doden en gewonden veroorzaakt? Elektronische snelheidsbeperking kan veel verbetering brengen en als tegenprestatie kan dan alle snelheidsremmende straatmeubilair opgeruimd worden. Win-win.

m66roepers op zo 29 apr 2018 om 16:17

Eindelijk de HPV's op de maan, maar niet echt. De wedstrijd ging erom dat de vierwielige ligfietsen, want dat waren het, zo stabiel mogelijk bleven in oneffen terrein. Mij lijkt het dat fiets in een maanpak niet helemaal lekker gaat. Dus een cabine waarin je zonder maanpak kan fietsen op de maan lijkt mij wenselijk. Er is geen luchtweerstand, dus aerodynamisch hoeft die niet zijn. Het zwaartepunt van de fiets moet wel laag blijven om de fiets zo stabiel mogelijk te blijven.

MichielAdriaan op zo 29 apr 2018 om 21:38

@ H@rry Lieben: Nóg een voorbeeld van win-win. Stuur mij Ligfietsen@ als bijlage per email. Dat spaart druk- en portokosten voor de vereniging, hout en drukinkt voor het milieu, CO2 uitstoot door het vervoer ervan en mij een doorzakkende boekenkast. Win-win!
Maar dat doet de vereniging toch ook niet?
Dus laat de NVHPV waar u zo trots lid van bent eerst de hand maar eens in eigen boezem steken!

bouma op ma 07 mei 2018 om 11:27

@Mick: Is een digitale uitgave van Ligfiets& daadwerkelijk beter voor het milieu dan een papieren? Voor het hosten danwel rondsturen van een PDF draaien er servers die ook zo hun CO2 uitstoot zullen veroorzaken.

twilwel op ma 07 mei 2018 om 14:50

@Mick met win-win bedoel ik wat anders. Ik leg niet meteen een link met het milieu. Elektronische snelheidsbeperking wordt al snel gezien als een aanslag op de autonomie van de autorijder maar als dezelfde autorijder dan niet meer om straatmeubilair hoeft te laveren is dat toch wel weer aangenaam. Tezelfdertijd heeft de fietser dan ook geen last meer van te snel rijdende en om straatmeubilair heen laverende auto's. Dat het milieu er ook bij gebaat is, is mooi meegenomen. Het is dus eigenlijk win-win-tot-de-5e-macht. Daarbij vergeleken vind ik pleiten voor Ligfiets& alleen digitaal verspreiden nogal marginaal. Dit afgezien ervan dat je reactie niet past in het kader van dit Vrijdagbericht, die nota bene digitaal op ons scherm verschijnt ;-)

quesjer op do 10 mei 2018 om 09:51

Ingaand op de "kreukelzone".....In elk geval een type ligfits beschikt over een kreukelzone, of althans functioneert het als zodanig. De Velomobiel. Ik repareer vaak de fietsen, en hoor gelukkig meestal dat de velomobilist(e) uitstapte met beperkte verwondingen als beurse plekken. Niet áltijd, wel meestal. En ook als er verwondingen zijn, zijn ze opvallend vaak relatief mild.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.