Nederlands English Français Deutsch
Tools

Vrijdagbericht

Published on 13 January 2012 13:00, edited on 05 March 2012 07:56 (1866 times viewed) 2Comments

Stormstrip, DuoAlleweder als blikvanger, tweezitter, nostalgie, bijzondere trike, en de wielmotor

Stormstrip

We hebben de laatste maanden wel erg veel wind. Het is bij harde zijwindvlagen zelfs gevaarlijk om met een velomobiel te rijden.
Jan Reus heeft al tijden een strip op zijn Quest. Er wordt gesuggereerd dat hij zelfs bij storm blijft fietsen! En hij is inmiddels niet de enige die de voordelen hiervan ondervonden hebben: Questikel, Wim Schermer, het Velomobileseminar2012, Kees van Hattem en Quest396.
Voor de Mango is deze oplossing bedacht op het Duitse forum. Zelfs op het Engelstalige forum is het niet onopgemerkt voorbij gegaan.
De clou is dat de windstroom van de zijwind de carrosserievorm niet volgt waardoor er een onderdruk kan ontstaan aan de lijzijde, maar juist dwarrelt. De onderdruk aan de lijzijde en de druk van de wind aan de loefzijde vergroten de kracht op de velomobiel, zodat deze eerder opzij gezet kan worden. Zeker de steeds lichtere velomobielen (carbon!).
Het nadeel (?) ervan is dat het zeileffect (duwtje in de rug bij zijwind) minder wordt (sorry voor alle terminologie uit de zeilwereld).

DuoAlleweder als blikvanger

DuoAlleweder

DuoAlleweder (illus. TheoZ)

Een Alleweder A7 voor één persoon? Denk nog eens een keer!
Persoonlijk zou ik het niet aandurven, niet voor de rijder maar zeker niet voor de passagier. Hoe stap je in of stap je uit?

Tweezitter

Nee, dan een echte tweezitter, de Impello. Gevonden via BROL. Daar wordt gerefereerd aan de PPV.
Of deze oplossing van een gestroomlijnde trike (tegen het eind!). De stroomlijn is gemaakt van Coroplast (of Corflute), een merknaam voor een kunststof opgebouwd zoals karton.

Nostalgie

De eend (Citroen 2CV) als velomobiel. Gevonden via Vélorizontal.

Bijzondere trike

Deze trike lijkt te zijn uitgerust met een valbeugel als bescherming tegen onstuimig rondrijden.

Wielmotor

Net als in een vorig vrijdagbericht weer beelden van minder effectieve maar mooi uitziende (op de video) wielbekleding: 'wielmotor'. Gevonden door BrandweerQuest (twitter).

Redactie

Comments (2)

avatar

Zowel het vrijdagbericht als de"chat" gaan voornamelijk over velomobielen. Misschien de site-naam omdopen tot velomobiel.net?

peevee, 13 Jan 2012 17:03

jack

als er tips zijn over tweewielers of driewielers of als wij nieuwsfeiten vergeten hoort de redactie dat natuurlijk graag.

jack, 13 Jan 2012 17:31

Ligfiets.net 2.0

Content website

E: redactie@ligfiets.net

Technique website

E: webmaster@ligfiets.net