Achttien redenen om te gaan ligfietsen

Gepubliceerd op

Een van onze lezers maakt ons attent op deze Franstalige ontboezeming.

Achttien redenen om te gaan ligfietsen

(Zeker als de kaarsen meer kosten dan de taart - Franse uitdrukking, red.)



1) Omdat, bij gelijke inspanning, de ligfietser op zijn minst gemiddeld 1 à 2 kilometers per uur sneller is. Wat je terug brengt naar tenminste twintig of dertig jaar geleden. Volgens Cyclopedia.



2) Omdat je op een bukfiets stapt als een danser, hijgt en blaast als een smidse, soms de wind zich tegen je keert, en met venijnige commentaren van vrienden die je inhalen in het treintje: "...hé, het lijkt me dat het dit jaar nog minder gaat...". Bij ligfietsen is die dans niet nodig, en het is algemeen aanvaard dat het klimmen minder snel gaat dan met een bukfiets, zonder dat dit te wijten aan een slechtere vorm of ouderdom.



3) Omdat je als er veel tegenwind is, de vrienden hypocriet kan vragen: "Uit welke hoek komt de wind? Want hier beneden is er niets van te merken...". De ligfiets biedt je de mogelijkheid van deze kleingeestigheden, die niettemin een bron zijn van grote binnenpret.



4) Omdat afdalingen met 60 kilometer per uur, het asfalt schrapend, mogelijk is, herinnert het aan de hoogtijdagen van de goden en hun persoonlijke fysiologie als zij zich van steile pistes afstorten.



5) Want als je stopt om te wachten op je kameraden, kan je dat liggend doen en dat irriteert hen (zie 3).



6) Omdat na veertig jaar met de nek naar achteren gebogen op de bukfiets, het goed is om de meer natuurlijke houding aan te nemen van iemand die met de kat op schoot op zijn bank tv kijkt met een kamillethee in de hand.



7) Want als het koud is, het schuim je in je rug een warme douche genereert die meer waard is dan alle washandjes in de wereld.



8) Omdat we opnieuw moeten leren fietsen, een uitdaging die een beetje onwennig is, en hier, de spieren opnieuw kietelt.



9) Omdat de brillen daar zijn waar ze horen te zijn, en niet drie centimeter lager.



10) Omdat we het een kant en klaar excuus vinden voor rijden met een GPS, omdat we, officieel, bij elke kruising geen tijd willen verspillen aan het naar achteren reiken voor de kaart. Officieus wordt het vergeleken met nekwervelslijtage. Heel informeel is, dat het wenselijk is dat de GPS "ping" zegt bij elke keer dat er afgeslagen moet worden, als men gevoelig is voor wegdromen.



11) Omdat we geen slot nodig hebben, tenzij men bereid is zijn kraak te zetten met een bestelwagen met alle ellende van dien, want die dieven komen fietsend niet verder dan vijf meter. En dat is geweldig in de periode van het leven waarin men sleutels en codes begint te vergeten.



12) Omdat de automobilisten, gebiologeerd het prachtige schouwspel van de achterkant van een ligfiets bekijkt, nog steeds een goede drie minuten nodig hebben om daarvan te herstellen, voordat ze kalm kunnen passeren, en dubbel kunnen genieten van het schouwspel van het rustige rondtoeren.



13) Omdat alle mensen naar je kijken, en dat na een vriendelijke gebaar van uw kant er geglimlacht wordt. En zie, veel mensen glimlachen, zelfs na een week van deprimerende nieuwsprogramma's. Geeft je dat geen vertrouwen in de mensheid?



14) Omdat (zie 12) iedereen reageert op een glimlach. Ook door vrouwen. Ook door jonge vrouwen. Zelfs door jonge én mooie vrouwen. En dat is goed voor je ego.



15) Vanwege de verbaasde blik van het kind in de armen van zijn moeder denk je dat - zoals toen Proust zijn eerste vliegtuig zag - het vol ongeduld wacht tot vader thuis komt, om te roepen: "Papa, wat ik vandaag weer heb gezien...? En dat je concludeert dat je niet voor niets op deze wereld bent.



16) Omdat diezelfde, die - wie weet - een ontluikende Mussolini, een opgroeiende Pinochet, een operette Hitler, een opgewarmde Pol Pot kan zijn, zijn leven zal wijden aan het bevorderen van de ligfiets in plaats van schade aan zijn medemensen aan te brengen. Conclusie, zie 15.



17) Want als een ligfiets een school tijdens het speelkwartier passeert, zal je eerst een gil horen, snel overgenomen worden door anderen, gevolgd door een stormloop naar jou toe, wat doet denken aan het gedraaf naar een beroemdheid door paparazzi. En dat is, met een beginnende kaalheid en ietwat te dikbuikig, niet onaangenaam om je - ook al is het maar voor even - met Lady Diana te vereenzelvigen. Verachtelijke roddels die van invloed zijn op je bij het lezen over Lady Gaga.



18) Want als je toevallig een groep wielrenners - met gemak - hebt gevolgd die met een passend tempo rijden, en ze je enthousiast feliciteren alsof je op de fiets van een priester rijdt met een frame van verwarmingsbuizen, kan je met binnenpret denken aan de thuiskomst van Daladier uit München "...armoedzaaiers, als ze eens wisten...". Daladier had "armoedzaaiers..." eigenlijk niet gezegd, maar ik wil goede relaties behouden met de broederschap van wielrenners, waarin ik een aantal vrienden heb.

(Édouard Daladier was minister van oorlog toen de Duitsers Frankrijk binnenvielen - en vluchtte naar Marokko -, maar had het verdrag van München getekend als premier. Hij had het over "Ah, les cons! S'ils savaient!", red.)


P. Micolon

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.