Nederlands English Fran├žais Deutsch
Tools 0Comment

Kettingrandje Alleweder

Created on 21 January 2012 14:25

Categories: Techniek, Ketting/geleiding/af

Van het voorste stukje ketting kreeg ik in de Alleweder toch geregeld smeer aan mijn broek. Ik heb toen een kettingrandje gemaakt. Later besloot ik dat dat te zwaar was en heb het vervangen door een stukje geleidebuis. Maar dat beviel weer niet omdat het te veel herrie naar mijn zin maakt. Terug dus weer naar het kettingrandje, nu iets beter uitgewerkt en nauwkeurig instelbaar gemaakt.

Het is niet meer dan een stukje hoekprofiel van ca 1,5 mm dikte met twee steuntjes van vergelijkbaar materiaal. Ze zijn aan de trapaskoker bevestigd met m3 boutjes. Ik heb het zo uitgekiend dat ik geen gaten hoefde te boren maar kon volstaan met het wegboren van 4 popnagels.

De zijdelingse instelbaarheid is bereikt door sleufgaten in het hoekprofiel te vijlen, de hoogte verstelling is gemaakt door sleufgaten in de steuntjes te vijlen. Na een paar keer passen en uitvijlen van de sleuven is het schermpje nu in alle benodigde richtingen precies na te stellen.

Op de foto's is te zien dat er best nog materiaal af zou kunnen, de steuntjes zijn te lang en het profiel kan aan de bovenkant waarschijnlijk nog een stuk smaller. Alleen als ik plotseling terugtrap slaat de ketting tegen het schermpje aan, verder is het volkomen geluidloos en wrijvingsloos. En mijn broeken blijven schoon!

Een nog lichtere oplossing is een soort manchet met klitteband om je broek trekken, maar ik ben hier altijd heel tevreden mee geweest. Onderstaand nog enkele detailfoto's van de rol.

Redactie

Comments (0)

Ligfiets.net 2.0

Content website

E: redactie@ligfiets.net

Technique website

E: webmaster@ligfiets.net

NVHPV

E: nvhpv@ligfiets.net
T: +31 172 23 34 52
KvK: 40259675
More info
Subscribe and unsubscribe