Nederlands English Fran├žais Deutsch
Tools 0Comment

subtiele schakelaars

Created on 21 January 2012 14:24

Categories: Verlichting

Natuurlijk zitten er al schakelaars in de Quest voor licht en binnenverlichting. Maar ik heb klein en groot licht, richtingaanwijzers en een claxon. Voor al die dingen zijn extra knopjes nodig en voor je het weet heb je niet alleen een schakelbord maar ook een electrisch spinneweb in je fiets. Dat kan beter.

Mijn stuur moest er toch even uit om verlengd te worden en dat was een mooie gelegenheid om iets te doen aan alle schakelaars die ik er de afgelopen tijd aan heb gemonteerd.

De bedrading van mijn fiets gaat met netwerkkabels en RJ45-stekkers. Daarmee voorkom ik een hoop ellende want de kabels hebben 8 aders en de stekkers gaan in contactdozen. Daardoor is het systeem makkelijk te monteren en eenvoudig uit te breiden. Een extra voordeel is dat de kabel vrij dun is, dus hij past in het stuur.

De schakelaars die aan het stuur gemonteerd waren heb ik vervangen door schakelaars in de stuureinden en eentje zit bovenop verzonken in het stuur.

De schakelaars in de stuureinden passen bijna want ze zijn 20 mm in diameter en het stuur is 22 mm aan de buitenkant. Dat gaat er dus net niet in. Met geduldig vijlen heb ik de knopjes een klein beetje dunner gemaakt zodat ze klemvast in het stuur passen. Ook van het randje moeteen stukje af, anders kunnen de gripshifts er niet meer overheen.
De knop voor de claxon zit bovenop in het stuur, daar moest toch een gat komen om de kabel door het stuur te leiden en zo is het mooi afgewerkt. Dat het een erg klein knopje is maakt niet uit.

Dit is het resultaat. De nieuwe schakelaars vallen nauwelijks op en dat is ook de bedoeling. Links zit de lichtschakelaar en rechts de richtingaanwijzer.
Op de achtergrond zie je de verklikkerlampjes die binnen in de Quest zitten. Daarmee kan ik mooi binnen zien of buiten het licht brandt. Het is een aparte eenheid die ook met een netwerkkabel en -stekker is verbonden.
Aan de verklikkerlampjes zit nog een wit ledje, op deze foto niet te zien. Het brandt gelijk met de koplamp en schijnt op de teller.

De kabels voor rem en versnelling zitten vast met een snoerbundelspiraal (of hoe dat ook mag heten). Daar is over nagedacht, nu kan ik tenminste mijn kleren niet meer openhalen aan de scherpe uiteinden van de tie-wraps.

Redactie

Comments (0)

Ligfiets.net 2.0

Content website

E: redactie@ligfiets.net

Technique website

E: webmaster@ligfiets.net