Test van de Schlitter Encore

Gepubliceerd op

Bryan Ball, van Bentrider Online, test de Schlitter Encore

Het eerste product van John en Jacquie Schlitter, de Schlitter Encore, is getest op Bentrider Online.

Delen uit het verslag van Bryan:
De inzet van de Schlitter's was om een carbon highracer te maken die snel, veelzijdig en ongeveer net zoveel kost als de gemiddelde aluminium ligfiets. Bovendien is de Encore uitgerust met een nieuw ontwerp voor de open cockpit. De volledig carbon Encore wordt op maat gemaakt, accepteert verschillende wielmaten (26" tot 28"), kan worden uitgerust met velg- of schijfremmen, en is te koop voor € 2.500 (de frameset start met € 1.800).

Dan komt al gauw de vraag: waar is op beknibbeld? Bryan kan je het, ook na een paar maanden rijden, niet vertellen! De pasvorm en afwerking is uitstekend, en is zeker zo goed als bij alle andere ligfietsen. Voor de standaard Encore is het maximale toegestane gewicht 115 kg gewoon goed, bovendien is er nog wat speelruimte mocht je zwaarder zijn.

De open-cockpit is iets aparts: een dubbele J-stuurstangen, een combinatie van iets oplopende (riser) en vlakke stuurstangen. Dit type stuur belemmert het zicht, tijdens het sturen, minder dan bij andere highracers.

Een van de dingen waar Bryan het meest onder de indruk van is, is de rijkwaliteit. Sommige carbon highracers rijden volgzamer dan anderen, maar geen van hen rijden zo, zoals Bryan het benoemt, 'geweldig'.

Dit is een zeer snelle fiets. De Encore is zeker de snelste welke Bryan dit jaar heeft besproken.
Bij correct afgestelde J-stuurstangen was bochten maken bij lage snelheid een eitje, ook bij hoge snelheden was de besturing zeer indrukwekkend.

De design mag er wezen, met details zoals de dubbele J-stuurstangen en de reflecterende accenten.

De conclusie:
Positief: heel comfortabel, geweldig rijgedrag, uiterst veelzijdig, en een waanzinnig lage prijs
Negatief: de huidige levertijd (drieënhalve maand)

Eerdere berichten.

Kopfoto van Bentrider Online, de andere foto is van Schlitter.bike

Reacties

Martinius op di 02 dec 2014 om 18:34

De presentatie van de Schlitter ligfiets gelezen. Mijn enige vraag heb ik over de technische oplossing van het stuur ? Gezien het feit dat de fiets overigens aerodynamisch is gebouwd vindt ik de wig vorm van het stuur er amateur-achtig gebouwd. De redenen dat ik dit vindt is de platte ligging van het stuur met alleen verstelbare mogelijkheden in de lengte richting. Je hangt als het ware met je polsen aan de barends en dit kan een vermoeiende houding geven bij lange fietstochten. Tevens vindt ik het vast tapen van de kabels langs het stuur ook een onhandige oplossing. Reden is als je een gehele kabelmoet verwisselen ben je genoodzaakt het stuurband kapot te knippen. Het had beter geweest als men op het frame mogelijkheden had gemaakt voor het netjes wegwerken/vast zetten van de kabels. Standaard uitvoering is 1800 euro en heeft een goedkope uitvoering van een Scram derailleur.
Het frame is naar mijn indruk mooi afgewerkt en heeft een goede maar een enkele pasvorm. Wanneer men alleen het frame koopt geeft dit mogelijkheden om zelf een fiets op te bouwen met betere en meer houdbare componenten , zoals het stuur , derailleur en trapassen ect. Mijn gezamenlijke conclusie is dat ze niet echt een nieuw innovatief product op de markt brengen voor een leuke prijs die kan concurreren met fabriek carbon gemaakte ligfietsen zoals die van M5 , Bachetta of Performer ?

Wel eens het verhaal gelezen van de nieuwe kleren van de keizer ?
Martinius Berg :)

koendert op wo 03 dec 2014 om 01:23

Beetje erg negatieve reactie. Het Dubbele J stuur is zowel in de lengte, hoogte, diepte en jawel breedte te verstellen dat is juist het innovatieve aan het ontwerp van dit stuur. Persoonlijk vind de open-cockpit-stuurhouding de fijnste die er op een ligfiets te vinden is en dus ook het minst vermoeiend voor de polsen dit zal dus wel iets persoonlijks zijn. Het tapen van de kabels is natuurlijk niet nodig bij de meeste andere fietsen bungelt het allemaal gewoon voor je stuur. Als je daar de voorkeur aan geeft dan kan je daar gewoon voor kiezen. Ik vind dat intapen juist wel een mooie oplossing het houdt de kabels lekker strak langs het stuur en geeft een clean look. Dat je het stuurband eens in de zoveel tijd moet verwisselen is een gegeven of je daar nu je buitenkabels onder tapet of niet. Vergeet niet dat je inprincipe bijna nooit iets aan je buitenkabels hoeft te doen dus het stuurband zal dan ook wel aan vervanging toe zijn tegen die tijd. Mijn enige reserve is de klemconstructie waarmee de dubbel J's worden verbonden dat ziet er wat slapjes uit. Maar dat komt denk ik omdat ik die zo van een afstand niet goed kan beoordelen. Ik ga er vanuit dat dit een degelijke constructie is.


Dan het prijs argument. Ik quote: "Standaard uitvoering is 1800 euro en heeft een goedkope uitvoering van een Scram derailleur."
Ik moet je corrigeren want volgens de website van Schlitter krijg je op de frameset die 1800 euro kost geen drive lijn geleverd. Dus geen ketting en geen derailleur. De volledige fiets komt op 2500 euro, ik ben het met je eens dat als je een beetje handig bent je waarschijnlijk beter zelf de fiets in elkaar kan zetten met de onderdelen die jezelf wilt.

Mijn conclusie is dat dit wel degelijke een zeer scherp geprijsd aanbod is. Geen enkele aanbod komt hier maar in de buurt. De Baccheta Carbon Aero 2.0 is al gauw 2 x zo duur. Om maar te zwijgen over M5 of een andere Nederlandse ligfiets bouwer.

Elke nieuwe ligfiets op de markt is op de keeper beschouwt oude wijn in nieuwe zakken maar dat geldt ook voor elke nieuwe auto of elke ander doorontwikkeld product. De Schliter Encore is duidelijk een doorontwikkeling van wat voorheen CarbonRecumbent heette. Daar maken ze ook helemaal geen geheim van, staat gewoon op hun website. Dus de "keizer" en die benaming past deze mooie strakke ligfiets wel, heeft wel degelijk kleding aan!

rabidchi op do 04 dec 2014 om 14:41

Thanks for the translation and for the comments.
- First of all the EU market lead time is much shorter than the US market lead time. An order placed these days would be delivered at the end of January.
- The bike we gave Bryan for review had an earlier version of the handlebars without internal cable routing. The production handlebars do have internal routing, check https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10153758_742263149187881_4513258620476893239_n.jpg?oh=ad0a1390d901c09ab50b78d749215b96&oe=5503A44F

I've also translated the full review to French and posted it here: http://velorizontal.bbfr.net/t18749p180-schlitter-bikes

Julien Mauroy, Product Manager & European distribution, Schlitter Bikes

Martinius op do 04 dec 2014 om 20:41

Hallo Koen Planken

Hartelijk bedankt voor de constructieve reactie.
ik zal de volgende foto bijsluiten van Bentrider om te illustreren. site;http://www.bentrideronline.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/09/schlitterencorefront34.jpg

DE stuurbuis is naar boven en naar beneden te verstellen. Het J stuur ligt op de top van de stuurbuis vast gemonteerd met een stuur bracket. Het gekloofde J stuur is vastgeklemd in 2 beugels en geeft de mogelijkheid deze naar boven of naar beneden te klappen, tevens naar voren en achter "Thats it". Door deze instellingen naar jouw armlengte en/of juiste zit positie aan te passen blijft de ergonomie van het stuur in een nogal vlakke lijn staan. Men kan door het uitklappen het stuur breder of smaller aanpassen:) en dat helpt uiteraard om vermoeien van de polsen tegen te gaan. Het integreren van de kabels is inmiddels opgelost door de producent vertellen ze. Ik vindt het frame design erg mooi van de Encore , als men de fiets bij Zochra wil verkopen is het gewoon goed. Die jongens in Frankrijk stellen hoge eisen aan carbon frames en gaan alleen voor goede kwaliteit. Ik neem aan dat iedere consument zelf aan Schlitter zijn technische assesoires wensen kan vertellen en zelf zijn ligfiets kan samenstellen en op kan bouwen. Persoonlijk had ik alleen het frame,vork en buis gekocht en zelf de fiets opgebouwd.

Inderdaad is 1800 Euro alleen voor het frame , voorbuis en vork , de basis versie . De aanbouw onderdelen verschillen uiteraard afhankelijk van het merk en kwaliteit van de set. 2500 euro is 700 meer en daar kan je tegenwoordig een prachtige Shimano , Campagnolo of Scram driveline voor kopen als je er tijd aan wil besteden om dit op internet te kopen!

Mijn persoonlijke ervaring als ligfiets verkoper in noorwegen is :)
Een psychologisch verkoop effect; Kant en klaar geleverde ligfietsen met goede kwaliteit assesoires verkopen beter als de zelfde fiets waar goedkope spullen op zitten. Waarom vraag je je af ? Hierom 2 redenen ;De noorse economie is nu goed en mensen gebruiken veel geld aan dure fietsen. De ligfiets klanten willen liever iets meer betalen voor hun fiets, een fiets met aangepaste technisch en design oplossingen, dit geeft meer tevredenheid en rij-plezier. De ligfietsen markt heeft vandaag velen producenten in de wereld die met elkaar concurreren wat goed en minder goed blijkt hangt af van hun markt positie. De ligfietsen markt groeit langzaam maar gestaag in verhouding tot andere fiets modellen ( buikfiets , elektrisch). Een combinatie van technische en goede design kwaliteit is daarom noodzakelijk om de fietsen te verkopen. Ligfietsers zijn vaak bewuste kieskeurige mensen die weten wat ze willen kopen. Ik heb dit voorheen met Bram Moens van M5 bepraat en met Johan Vrielink van Flevobike innovations , beidden zijn zeer gerespecteerde mensen in de ligfiets wereld. Deze 2 belangrijke faktoren techniek en functioneel industrieel design moeten elkaar aanvullen in de praktijk. Daar zijn we het over eens.

Ik heb geprobeerd een nuchtere beschrijving te geven van deze prachtige fiets en bekijk het van een gebruikers perspectief . Ik hoop dat Schlitter in de toekomst veel fietsen tegen deze acceptabele prijs gaat verkopen. Met de hedendaagse amerikaansche economie denk ik dat hun fietsen gauw iets duurder worden in 2015.

Bedankt nogmaals Martinius Berg/noorwegen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.