Een goede dag in Battle Mountain

Gepubliceerd op

Na een wat lastige eerste dag, is de tweede racedag in Battle Mountain goed verlopen. Zowel HPT Delft en Amsterdam als team Cygnus mochten met twee rijders starten. Voor Cygnus was dat een tegenvaller, want ze hebben drie sterke fietsers. Het Human Power Team was gelukkig op tijd om de tweede monocoque van de VeloX2 gereed te maken. Dat is een erg goede prestatie, want in zo'n korte tijd alles voor elkaar te krijgen is niet niets.

Net als de dag daarvoor mocht het HPT de spits afbijten, dit keer met Jan Bos als rijder. De spanning liep op, na de ervaring van gisteren. Maar gelukkig hield Jan de VeloX2 op de baan en hij reed een goede tijd, zonder echt helemaal vol te gaan. De wind was namelijk fors, te hard om als ‘legal wind’ te worden gekwalificeerd. Toch haalde Jan een mooie 113,4 km/h. De eerste opsteker voor het team. Even later haalde David Verbroekken voor Cygnus 113,53 km/h. De Cygnus Beta is een snelle fiets.

In de loop van de avond is de wind afgenomen. Ellen van Vugt was de laatste Nederlander die niet bij ‘legal wind’ heeft gereden. Zij reed ondanks de sterke tegenwind bijna haar persoonlijk record en haalde 103,64 km/h. In de laatste heat reed Jan-Marcel van Dijken de hoogste snelheid van de dag, 124,98 km/h. Was Jan Bos de allereerste rijder, Sebastiaan Bowier mocht de wedstrijd afsluiten. Met toch wat vermoeide benen haalde hij 122,66 km/h. Het HPT kon opgelucht ademhalen. Beide renners zijn zonder problemen aangekomen en hebben een goede tijd neergezet. De opluchting was van de gezichten te lezen. Het harde werken van de dag is beloond, dat geeft het team weer goede moed. Ze hebben voor meerdere uitdagingen gestaan deze week. Niet geheel ten onrechte werd het resultaat van vandaag een beetje gevierd met een lekker biertje en een cupcake. Uiteraard bleven Jan en Sebastiaan geheel alcoholvrij.

Naast de goede resultaten van de Nederlanders zijn er ook twee wereldrecords gereden. Het Australische team heeft met Gareth Hanks in de Completely Overzealous het record bij de trikes gebroken met 111,18 km/h. Tevreden was Hanks echter niet. In het hotel zei hij dat hij zijn target nog niet had gehaald. Dat belooft nog wat. Het andere record is gebroken door Tom Amick en Phil Plath in de prachtige Glow Worm, een gestroomlijnde rug-aan-rugtandem. Zij haalden 113,28 km/h.

Al met al kijken de teams terug op een zeer geslaagde racedag. Er zijn mooie resultaten geboekt en aangezien het weer naar verwachting alleen maar beter wordt, biedt het hoop voor de rest van de week.

Foto's

Lezen

Video

Reacties

Jan-van-Steeg op wo 12 sep 2012 om 17:55

Sebastiaan wasd niet de enige met vermoeide benen. Team Cygnus, de rijders dus, zijn de hele dag bezig geweest met het plamuren en schuren van de valschades.en dan 's avonds nog steeds de snelste tijd neerzetten. Vol ver en bewondering lees ik alle berichten!!

janmarcel op wo 12 sep 2012 om 22:06

Complimenten voor Sebastiaan. Na de zware crash gister nu al direct weer boven de 120 km/h. Diep respect!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.