Ligfietsverzekering?

Gepubliceerd op

Of het nodig is om een ligfietsverzekering af te sluiten, is voor een ieder verschillend. Maar er was (!) zeker een verzekeringsmaatschappij die je hiermee kon helpen.

We kregen via een klant het volgende epistel van Van Herp Assurantiën/Boelaars & Lambert Groep BV toegestuurd:
We hebben contact gehad met verzekeraars doch op dit moment kunnen wij u geen offerte uitbrengen voor een ligfietsverzekering.De schaderesultaten in de afgelopen jaren zijn uitermate slecht geweest waardoor verzekeraars op dit moment afwegen of men door wil gaan met het product ligfietsverzekering.Het spijt me u niet beter te kunnen berichten.

Reacties

wilfredktlr op di 03 jul 2012 om 13:56

Ieks... net nu ik over een aantal weken een nieuwe fiets krijg. Misschien eens kijken of ik mijn huidige verzekering ook om kan zetten naar de nieuwe fiets.

Peter238 op di 03 jul 2012 om 14:05

Naar mijn bescheiden mening is dit een ernstige vorm van discriminatie...
Men zou zich beter eerst eens de vraag stellen hoe het komt dat de statistieken ongunstig zijn, ligt dit effectief aan de ligfietser of eerder aan de andere weggebruikers die geen aandacht schenken aan ongewone voertuigen in het verkeer. Voor wat het waard is, in België is er vastgesteld dat bij controles de ligfietser diegene was die reed met een voertuig dat in orde was, dit in tegenstelling tot andere "gewone" fietsers ! ! !

MaciejDlugosz op di 03 jul 2012 om 15:14

Jaaaaa, zeker. Maar ... is er iemand die zegt direct dat er is groot verschill tussen de prijzen van de velomobielen en de ligfietsen? En dat reparatie kosten van een velomobiel zijn... groot? Een velomobiel is mischien bij categorie een leuke ligfiets maar hij is duurder om te schaden en hij is ook duurder om te verliezen door een diefstal. Volgens mij moeten er apart verzekering prijzen voor ligfietsen en velomobielen staan. Zie het verschil en verder het gaat goed.

FrancisW op di 03 jul 2012 om 15:15

tja, en een gewone fiets verzekering (een ligfiets/velomobiel is ook een fiets...) is helaas vaak niet toereikend voor een velomobiel. ben benieuwd wat het vervolg wordt in dit verhaal....

ssj3gohan op di 03 jul 2012 om 16:32

Het zal allicht lastig zijn om ligfietsen/velomobielen te verzekeren, gezien ze meer dan een orde-grootte meer kilometers maken dan de gemiddelde stadsfiets. Schade is dan vrij waarschijnlijk, reparatie duurder dan bij een rechtopfiets en bovendien zijn er maar erg weinig (verzekerde) ligfietsen ten opzichte van rechtopfietsen. Ze zullen vast niet bijzonder veel erop verdienen.

Aan de andere kant kun je dan ook zeggen dat je net zo goed onverzekerd kunt rondrijden. Je incidentele risico is hoger, maar gezien je toch een hele hoge kans hebt om schade te maken of je fiets kwijt te raken heeft het geen zin om tegen een statistisch risico te verzekeren. Een verzekering werkt alleen maar als maar een heel klein deel van de populatie een incident heeft.

aerocam op di 03 jul 2012 om 19:38

Dat Van Herp nu geen velomobielverzekering meer kan aanbieden heeft een duidelijke oorzaak. Er wordt gewoon te veel schade gereden. Er zijn verzekerden die meerdere keren heel hoge schadebedragen hebben geclaimd.
Op mijn blog heb ik daar eerder voor gewaarschuwd. Ik voorspelde dat we die rekening een keer samen gaan betalen. Dat moment lijkt nu gekomen te zijn.
Een kleine troost is dat de echte brokkenpiloten nu in elk geval de hele rekening mogen voldoen.

Deesse op di 03 jul 2012 om 20:41

Vaak kun je bij je verzekeraar indien je daar een geheel pakket hebt wel een verzekering extra afsluiten t.b.v. een ligfiets. Gaat om het pakket en ik denk ook hoe je daar bekend staat. Ik had in ieder geval geen problemen om mijn fiets te verzekeren en vind vooral het diefstal element een fijn gevoel. Prijs was voor mij gunstiger als destijds bij van Herp aangevraagd.
Brokkenpiloten zullen zich dan waarschijnlijk niet meer kunnen verzekeren.

RodePioneer op wo 04 jul 2012 om 13:39

Wat mij altijd verbaasd heeft is dat er geen _hoog_ eigen risico af te spreken is. Ik verzeker me niet omdat ik 1500 euro schade niet kan betalen. Ik verzeker me omdat een hele nieuwe velomobiel wel te veel is.

Een stevig eigen risico (bijv 25%) maakt het m.i. een stuk reëler, en rendabeler voor de verzekeraar.

hansP op wo 04 jul 2012 om 20:23

Ik heb sinds kort een nieuwe ligfiets gekocht en deze ook maar verzekerd. Ik heb uiteindelijk bij de site verzekervoordelig.nl een polis afgesloten. Ook ik heb overal gekeken maar bovengenoemde site bleek en goedkoop en goede voorwaarden te hebben dus de keus was makkelijk. Ik heb geen aandelen van de site maar is een bezoek waard.

pietandringa op do 05 jul 2012 om 09:20

Ik heb de verzekering van mijn Greenmachine direct opgezegd. Verzekeringen geeft altijd gezeur en daarom verzeker ik zo weinig mogelijk.

RaptoBike op do 05 jul 2012 om 11:14

Volgens mij is een kleine nuance hier op zijn plaats. Het zeer makkelijk om een ligfiets te verzekeren. Dit kan bij alle fietsverzekeraars, waaronder bijvoorbeeld Enra. Zij verzekeren casco of een vorm van all risk en vragen niet naar de aard van de fiets. Het gaat bij van Herp volgens mij om een specifieke velomobielverzekering.

RodePioneer op do 05 jul 2012 om 17:36

@Arnold helaas hanteren sommige verzekeraars een plafond van bijv. 5000 euro. Een Velomobiel gaat daar makkelijk overheen.

Wilco op zo 08 jul 2012 om 17:32

De tekst bovenin heb ik vorige week mogen ontvangen, helaas. Het is overigens niet zo dat men helemaal geen ligfiets/velomobiel verzekering wil aanbieden. Als je besluit al je verzekeringen bij Van Herp onder te brengen kan je nog steeds een velomobiel verzekering bij ze afsluiten. Daarnaast heb ik begrepen dat men wel bezig is met een vergelijkbaar produkt met een nieuwe prijsstelling. Niet meer dan logisch als je testpiloten wil verzekeren. Dat wordt echter na de zomer. Dus, voor de nieuwelingen (zoals ik) hou je fiets in ieder geval een paar maanden heel. Overigens geeft de Enra aan ook fietsen boven de 5000 € te verzekeren. Moet je echter wel via een fietsenwinkel doen (misschien iets voor Ymte om op te pakken). Moesman levert ook nog steeds offertes, die zijn wel erg duur.

BOW op di 10 jul 2012 om 00:24

Je kunt natuurlijk ook de premie die je kwijt zou zijn aan een verzekering op een spaarrekening zetten. Je moet dan wel een aantal jaar schadevrij rijden om de schade aan je eigen velomobiel van een eenzijdige aanvaring tegen bijv een paaltje of tegen andere fietsers ( hun schade is WA verzekerd ) zelf te kunnen bekostigen. En je velo niet laten stelen. Dan weer als je de pakweg 1500 euro haalt kun je waarschijnlijk stoppen met inleggen en heb je een 'gratis' verzekering in tegenstelling tot een echte verzekering die maandelijks/jaarlijks waarschijnlijk aanzienlijk geld blijft kosten tot in lengte van dagen...

Dat gezegd hebbende, in NL is het motorvoertuig voor 50 % wettelijk aansprakelijk voor de schade als ze tegen een volwassen fietser aanrijden, ongeacht schuld. De overige 50 % is afhankelijk van in hoeverre de automobilist overmacht danwel zware nalatigheid/opzet van de fietser kan aantonen wat in praktijk heel erg moeilijk is. Meestal krijg je dus alles of in ieder geval het grootste gedeelte van de schade uitgekeerd.

RodePioneer op vr 13 jul 2012 om 14:16

Misschien kan het bestuur contact opnemen met van Herp. Als zij een probleem signaleren is het best mogelijk dat er vanuit de vereniging oplossingen zijn waar zij nooit aan zullen denken.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.