Knelpunten in de infrastructuur

Gepubliceerd op

Op de ledenvergadering afgelopen maart heeft de infrastructuurcommissie kort verteld waar ze mee bezig is. Kort gezegd betreft het hindernissen op kleine, en op grote schaal. Op beide fronten is nieuws te melden.

Voor hindernissen op grotere schaal hebben we gekozen voor het traject Almere – Amsterdam om ervaring op te doen. Op 13 juni zal de commissie dit traject fietsen om te inventariseren wat de hindernissen zijn die je hier tegenkomt. Er is een item in de agenda geplaatst. Hier zullen de details voor de tocht bekend worden gemaakt. Leden van de NVHPV zijn van harte uitgenodigd om mee te kijken met de infrastructuurcommissie.



Voor hindernissen op kleinere schaal zijn we in gesprek geweest met de Fietsersbond, om de knelpunten in de fietsrouteplanner te plaatsen. Deze gesprekken zijn succesvol verlopen, en vanaf dit moment kunnen vrijwilligers de knelpunten met de editor in de fietsrouteplanner plaatsen.

Het plaatsen van de hindernissen in de editor is natuurlijk slechts de eerste stap. De routeplanner zelf moet ook aangepast worden. Zoals het er nu naar uitziet zal deze tweede stap al vóór de zomer zijn afgerond, en is het daarna mogelijk om routes te maken die niet langs bekende knelpunten leiden.

Het addertje zit 'm in de bekende knelpunten: het wordt nog een stevige klus om alle hekjes en andere hindernissen in de routeplanner te krijgen. Daarom bij deze nogmaals een oproep om vrijwilliger te worden voor de fietsrouteplanner. We hebben afgesproken dat we een lijst van de ingevoerde knelpunten kunnen krijgen, zodat die bijvoorbeeld ook aan de Open Street Map toegevoegd kunnen worden. De interne discussie over het vervolg van de fietsrouteplanner na afloop van de huidige contracten met de provincies is nog niet afgerond. Samenwerking tussen de Fietsrouteplanner en Open Street Map behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar zal aan beide kanten aanpassingen vereisen.

Achtergrond informatie over hindernissen

Regelmatig kom je op fietspaden kleine hindernissen tegen. Denk hierbij aan paaltjes, hekjes en andere maatregelen om de snelheid er uit te halen. Op een gewone stadsfiets of racefiets is dit vervelend, helemaal als je dit tegenkomt op je forensenroute. Er zijn echter ook fietsen met een afwijkende maat. Denk hierbij aan bakfietsen, tandems, ligfietsen, velomobielen en fietsen met een kinderkar. Voor deze fietsen kan een hekje een onoverkomelijk obstakel zijn. Binnen de bebouwde kom is dit vervelend, maar valt de vaak wel met een korte omweg een mouw aan te passen. In landelijk gebied kan de omweg vaak vele kilometers zijn. De infrastructuurcommissie heeft op de intercityfietser website een aardige collectie verzameld.

Het mag duidelijk zijn dat je van tevoren wilt weten waar je wel of niet langs kunt, zodat je een route krijgt die je ook daadwerkelijk kunt volgen. Daarvoor zijn drie types “POI” – point of interest – geïntroduceerd. In de standaardinstellingen worden deze hindernis POI’s genegeerd, in de geavanceerde instellingen kunnen de verschillende hindernissen geactiveerd worden. Dit is nu nog niet mogelijk, maar zal vanaf komende zomer wel mogelijk zijn.

Hindernissen waar je met een gewone fiets niet door kan

Denk hierbij aan trappen met fietsgoot of mul zand.

Dit zijn tevens wegen waar je niet door kan met lange en brede fietsen. Dit is dus de sterkste blokkade. Mul zand valt onder onverhard, maar ook enkele routes in het knooppuntennetwerk bestaan uit mul zand. Ook komen trappen met fietsgoot voor in knooppuntenroutes. Die wil je waarschijnlijk uitsluiten van alle routes.

Hindernissen waar je met een lange fiets niet door kan zonder af te stappen

Een lange fiets in dit verband is een tandem, een twee-wielige bakfiets, en veel modellen ligfietsen. Als hindernis moet je denken aan haarspeldbochten, hekjes en U-bocht constructies.

Hindernissen waar je met een brede fiets niet door kan zonder af te stappen

Als de vrije doorgang kleiner is dan 1 meter willen we dit POI op een weg geplakt hebben. De meeste kinderkarren zijn net iets smaller dan 90 cm, dus met deze breedte is het mogelijk om door te fietsen met de voorgestelde route. Ook de meeste driewielige fietsen inclusief velomobielen zullen hier doorheen passen, al zal het krap zijn voor klassieke bakfietsen.

Als hindernis moet je denken aan alle smalle doorgangen zoals paaltjes, smalle fietspaden, etc.

Reacties

wfvn op vr 16 apr 2010 om 23:36

Maar hoe zit het dan met hekjes ('nietjes-vorm') waar je met een brede fiets en/of lange fiets niet tussendoor kan maar met bijvoorbeeld een Quest wel onderdoor?

Maar even wat serieuzer: goed werk!

MaartenSneep op za 17 apr 2010 om 00:25

Het is goed mogelijk dat de route van de oliebollentocht daar niet was gestuurd door de fietsrouteplanner als de hindernissen er een jaar geleden al in hadden gezeten. Ik moet eerlijk zeggen dat we bij het proefrijden zelf ook verrast waren door die betreffende hekjes.

Bedankt voor het compliment, dat ik graag deel met de rest van de infrastructuurcommissie.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.